Ga naar de inhoud

Tinnitus

Coaching bij Tinnitus

Tinnitus, in de volksmond ook oorsuizen genoemd, is een aandoening waar inmiddels een op de zeven mensen last van heeft. Tinnitus ontstaat door gehoorbeschadiging. Dit kan komen door een knal, harde muziek, vuurwerk en tegenwoordig zelfs door de Covid 19 vaccinatie. Doordat het hamertje (spiertje) in je oor niet meer goed werkt, en tijdens de slaap geluiden minder goed waar genomen worden, compenseert de hersenen dit en maakt dus een geluid aan in de hersenen.

Van zoem of brom tot hoge piep

Tinnitus is dus een geluid in de hersenen dat kan variëren van een zoem of brom tot een hoge piep. Een geluid dat overal doorheen lijkt te komen, door de radio of tv, tijdens gesprekken etc. maar het kan er ook voor zorgen dat de slaap bemoeilijkt wordt, er is altijd geluid, het wordt nooit meer stil. Tinnitus zal nooit over gaan, echter valt er wel goed mee te leven. Door het inzetten van verschillende methodische interventies kan de persoon leren om het geluid naar achter te filteren en lijkt het geluid zachter. Men kan leren de focus te verleggen waardoor het geluid draagbaar wordt. 

Acceptatie van groot belang

Het is belangrijk dat de persoon uitleg krijgt over wat Tinnitus nou precies is en daarnaast dat men zich gehoord en begrepen voelt.  Mensen die last hebben van Tinnitus voelen zich vaak onbegrepen, er is immers niks aan de persoon te zien. Daarnaast zal de Tinnitus een stuk harder zijn als men stress heeft.  Mensen die lijden aan Tinnitus kunnen zeker in het begin heel depressief raken. Het valt ook niet mee om van de een op andere dag een geluid in je hoofd te hebben en nooit meer stilte te kunnen horen. Hier komt dus ook een stukje acceptatie om de hoek kijken. 
Er zijn wel hulpmiddelen op de markt om het geluid wat te verzachten zoals een speciaal kussen met zachte muziek erin, speciale hoorapparaatjes die een toon uitzenden om zo het geluid te dempen, speciale oordopjes en oordruppels, maar een echte oplossing is nog niet gevonden, er bestaat geen medicijn tegen.  

Er valt met tinnitus om te gaan

Persoonlijk heb ik zelf sinds tien jaar last van Tinnitus. Ik heb geleerd om hier dusdanig mee om te gaan zodat mijn leven hierdoor niet beperkt wordt. Op het moment dat ik hoorde dat een collega hypnotherapeut jarenlang onderzoek had verricht naar oplossingen tegen Tinnitus en hij zijn kennis ging delen, ben ik meteen deze bijscholing gaan volgen, juist omdat ik weet hoe belangrijk het is om mensen met deze aandoening te helpen en begeleiden. 

Het traject

Door een traject van ongeveer zes hypnotherapie behandelingen kan ik mensen helpen en dus leren om hun Tinnitus dragelijk te maken en dus nog een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ik gebruik daarbij verschillende technieken, afhankelijk van de klacht en persoon. 

Ik hoor graag van je

Kennismaken?

Ik hoor graag van je

Neem contact op