Ga naar de inhoud

Hypnotherapie

Hoe werkt hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij de hulpvrager in een trance (hypnose) gebracht wordt. Van nature is ieder mens geregeld in trance, denk hierbij aan helemaal op te gaan in een boek of film of via de automatische piloot naar huis rijden. Hypnose is dus niet eng, de client zal nooit iets doen wat hij zelf niet wil. Door show-hypnose hebben mensen een verkeerd beeld van hypnotherapie. 

Een lichte trance

Bij hypnotherapie worden mensen tegenwoordig in een lichte trance gebracht en niet meer in een diepe trance als bij klassieke hypnose. Dit om de persoon controle te laten behouden over zichzelf, zodat hij of zij een actieve rol kan innemen.

Hypnotherapeutisch taalgebruik

De trance wordt opgewekt door hypnotherapeutisch taalgebruik en de therapeut stemt zich af op cliënt zijn ademhaling. Door te werken in trance (hypnose) kan de persoon makkelijker in contact komen met zijn onderbewustzijn, omdat door de diepe ontspanning het bewustzijn verandert. Hierdoor kan de persoon zijn denken loslaten.

De hypnotherapeut maakt gebruik van therapeutische technieken om de cliënt te kunnen begeleiden in de naar boven komende ervaringen. De cliënt kan bij zijn diepere gevoelslagen. Zo kan hij/zij meer inzicht krijgen in eigen behoeftes en mogelijkheden en kan het probleem aangepakt worden. Daardoor kan de cliënt weer verder in zijn leven en groeien.

Ons onderbewustzijn

Al onze ervaringen worden opgeslagen in ons onderbewustzijn. Geregeld komen er negatieve vooronderstelingen naar boven en heeft een persoon hier last van. Ook zijn trauma’s opgeslagen door negatieve ervaringen uit het leven. Door hypnose in te zetten wordt de persoon zich hier bewust van en kunnen ook trauma’s verwerkt worden. De cliënt leert in hypnose anders tegen deze ervaringen aan te kijken en de negatieve gevoelens weg te nemen. Tijdens de hypnose worden hiervoor verschillende technieken ingezet, afhankelijk van het probleem wat boven komt. 

Hypnose is aangenaam  

Ook leert de cliënt hoe aangenaam het voelt om in hypnose te zijn. Hij/zij ervaart diepe ontspanning en de hypnotherapeut kan de cliënt leren om hypnose op zichzelf toe te passen. Zo kan de cliënt thuis zelf aan de slag en weet hij ook hoe hij tot een diepe ontspanning kan komen en een moment voor zichzelf te nemen in onze snelle maatschappij.
Tevens door het geven van suggesties (een suggestie is een positief denkbeeld dat we de andere persoon laten oproepen) kunnen negatieve eigenschappen om gedraaid worden. Denk hierbij aan overmatig eten, roken, zelf ondermijning etc..

Opgenomen als jij dat wilt

In een aantal gevallen wordt een sessie opgenomen en kan de client thuis de sessie blijven luisteren zodat de suggesties goed het onderbewustzijn in gaan. Vanzelfsprekend gebeurt dat alleen in overeenstemming met de client. 

Meer over de gebruikte technieken

Ik hoor graag van je

Kennismaken?

Ik hoor graag van je

Neem contact op